Ο κανόνας των τρίτων - ©NikosT - ©Walking in Hellas - ©Photo-News.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κύριο Μενού:

Ο κανόνας των τρίτων

Ο κανόνας των τρίτων είναι ένας συνθετικός κανόνας της φωτογραφίας.
Ο κανόνας ορίζει ότι μια εικόνα πρέπει να την φανταστούμε σαν να  χωρίζεται σε εννέα ίσα μέρη από δύο σε ίση απόσταση μεταξύ τους οριζόντιες γραμμές και δύο σε ίση απόσταση μεταξύ τους κάθετες γραμμές. Όποια σημαντικά για την εικόνα στοιχεία, πρέπει να τοποθετούνται κατά μήκος αυτών των γραμμών ή στις διασταυρώσεις τους.
Οι υποστηρικτές της τεχνικής πιστεύουν ότι η ευθυγράμμιση ενός θέματος με αυτά τα σημεία δημιουργεί περισσότερη ένταση, δίνει περισσότερη ενέργεια και ενδιαφέρον στην εικόνα που συνθέτουμε από το απλό κεντράρισμα του θέματος.Η φωτογραφία δείχνει την εφαρμογή του κανόνα των τρίτων. Ο ορίζοντας βρίσκεται πάνω στην οριζόντια γραμμή που χωρίζει το κάτω τρίτο της φωτογραφίας από το άνω του μεσαίο τρίτο. Το δέντρο βρίσκεται στο σημείο τομής των δύο γραμμών, που συχνά ονομάζεται δυναμικό σημείο. Τα σημεία ενδιαφέροντος για τη φωτογραφία, δεν χρειάζεται να αγγίζουν οπωσδήποτε μία από αυτές τις γραμμές για να επωφεληθείτε από τον κανόνα των τρίτων. Για παράδειγμα, το λαμπρότερο τμήμα του ουρανού κοντά στον ορίζοντα όπου ο ήλιος δύει δεν εμπίπτει άμεσα σε μια από τις γραμμές, αλλά είναι κοντά στο σημείο τομής τους, αρκετά κοντά για να επωφεληθούμε από τον κανόνα.

Χρησιμοποίηση

Ο κανόνας των τρίτων εφαρμόζεται με την ευθυγράμμιση ενός θέματος με τις γραμμές οδηγούς και τα σημεία τομής τους. Για παράδειγμα τοποθετώντας τον ορίζοντα σε μια από τις οριζόντιες γραμμές ή επιτρέποντας σε γραμμικά χαρακτηριστικά τις εικόνας να τοποθετηθούν από σημείο  σε σημείο σε ευθεία. Ο κύριος λόγος για να χρησιμοποιήσετε των κανόνα των τρίτων είναι για να αποφύγετε την τοποθέτηση του θέματος στο κέντρο, ή να μην χωρίσει ο ορίζοντας της λήψεις σας στη μέση.
Όταν η φωτογραφίζετε ανθρώπους, είναι καλό να βάζετε το σώμα σε μια κάθετη γραμμή και τα μάτια, σ’ έναν οριζόντιο άξονα.
 
©copyright design and developer 2016 - 2017 ©NikosT All rights reserved
Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού