ΠΑΤΡΙΚΙΟ ΣΕΡΡΩΝ - ©Walking in Hellas - ©Photo-News

©NikosT - "©Walking in Hellas" - "©Photo - News"
MENU
MENU
Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΠΑΤΡΙΚΙΟ ΣΕΡΡΩΝ

 
Το Πατρίκιο ανήκει στον Δήμο Βισαλτίας. Είναι δήμος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που συστάθηκε την 1η Ιανουαρίου 2011. Ανήκει στην δημοτική  Ενότητα Αχινού, που περιλαμβάνει τις Τοπικές Κοινότητες Σιτοχωρίου , Αχινού , Δάφνης (οικισμοί Δάφνης, Ορέσκειας ) , Ζερβοχωρίου, Λευκότοπου, Πατρικίου και  Χουμνικού (οικισμοί Χουμνικού , Λαγκαδίου).
 
Είναι το μοναδικό χωριό που η πολεοδομική σχεδίαση του είναι ένα κανονικό παραλληλόγραμμο.
 
Όλο το χωριό το διασχίζουν 6 ευθείς κάθετοι δρόμοι που συνδέοντα μεταξύ τους. Στην μέση είναι ο κεντρικός δρόμος με τα μαγαζιά και τις ταβέρνες.
 
Στην ανατολική πλευρά του χωριού είναι και το κτίριο του σχολείου το οποίο τώρα δεν είναι ενεργό αλλα διατίθενται για εκδηλώσεις όπως και στις εκλογές σαν εκλογικό τμήμα.
 
Στα βόρια του χωριού, σε κοντινή απόσταση μετά από τα χωράφια των κατοίκων διασχίζει ο Στρυμόνας ποταμός, ο οποίος κατά καιρούς έχει δημιουργήσει πλημύρες στην ευρύτερη περιοχή από υπερχειλίσεις.
 
Το χωριό διαθέτει μια μεγάλη πλατεία, τόπο συνάντησης των κατοίκων ταβέρνες ένα τοπικό λαογραφικό μουσείο και βεβαίως την εκκλησία.
 
Κοντά στο Πατρίκιο είναι τα χωριά των Θερμών του Αχινού, Φλάμπουρο και η Νιγρίτα.
 
Το Πατρίκιο φημίζεται για τις εκδηλώσεις του τις Αποκριές και της Παναγίας.
Το χωριό έχει περίπου 5.500 στρέμματα καλλιεργειών και οι περισσότεροι από τους 487 μόνιμους κατοίκους του ασχολούνται με την γεωργία.
Κάθε χρόνο, στις 8 Σεπτεμβρίου, γίνεται το μεγάλο παραδοσιακό πανηγύρι του χωριού.
Στα βυζαντινά χρόνια υπήρχε μοναστήρι στο χωριό και από τον μοναχό που μόναζε εκεί, και τον έλεγαν Πατρίκιο, πήρε το όνομά του το χωριό.
©copyright design and developer 2007-2019 ©NikosT. All rights reserved
©copyright design and developer 2007-2019 ©NikosT. All rights reserved
Επιστροφή στο περιεχόμενο