Τεχνικές framing κατά τη λήψη - ©NikosT - ©Walking in Hellas - ©Photo-News.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κύριο Μενού:

Τεχνικές framing κατά τη λήψη

Συχνά βάζουμε τις φωτογραφίες που παίρνουμε σε κάδρο ως μέσο παρουσίασης και εφιστώντας την προσοχή στις αγαπημένες φωτογραφίες μας - αλλά υπάρχει και ένα άλλο είδος καδραρίσματος που μπορείτε να κάνετε όταν παίρνετε τις φωτογραφίες σας και μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικό, γιατί κάνει ακριβώς το ίδιο πράγμα!
Καδράρισμα (Framing) είναι η τεχνική του να επιστήσετε την προσοχή στο θέμα της εικόνας σας, αποκλείοντας άλλα μέρη της εικόνας με κάτι στη σκηνή. Φυσικά εδώ δε μιλάμε για μια τεχνητή κορνίζα που προστίθεται μετά αλλά για κάτι μέσα στο πλάνο.

Τα οφέλη από το framing είναι:
1. δίνει στην φωτογραφία περιεχόμενο, π.χ. το framing μιας σκηνής με κάποιο στοιχείο αρχιτεκτονικής όπως μια αψίδα ας πούμε. Δείχνει κάτι για τον τόπο που βρίσκεστε και η αρχιτεκτονική της αψίδας ή κάποια στοιχεία στο πρώτο πλάνο μιας σκηνής μπορεί να μεταφέρουν μια αίσθηση του χώρου και να ταξιδέψουν τον θεατή). Δείτε την παρακάτω φωτογραφία και ένα κάδρο που το προσφέρει η φύση.2. δίνει στις εικόνες μια αίσθηση βάθους και επίπεδα, στην ουσία η διαμόρφωση μια λήψης κατ’ αυτό τον τρόπο γενικά βάζει κάτι στο πρώτο πλάνο που προσθέτει μια επιπλέον διάσταση στο πλάνο. Σε αντίθεση με την παραπάνω περίπτωση μπορεί να έχει διαφορετικά επίπεδα το κάδρο. Πολλά κάδρα δηλαδή που οδηγούν κάπου, η απλά κάποιο θόλωμα που οδηγεί κάπου. Δείτε το παρακάτω παράδειγμα από ένα καλό φωτογράφο.


Kiriakos Korakis

3. οδηγεί το μάτι προς το σημείο της κύριας εστίασης, μερικά «πλαίσια» μπορεί να καθοδηγήσουν το θεατή σας στη φωτογραφία μόνο και μόνο από το σχήμα τους. Ορισμένοι πιστεύουν επίσης ότι ένα πλαίσιο δεν μπορεί απλά να καθοδηγήσει το μάτι σε μια εικόνα, αλλά ότι κρατάει εκεί περισσότερο - βάζοντας ένα εμπόδιο μεταξύ του κάδρου σας και του περιβάλλοντα χώρου. Ένα πολύ έντονο πλαίσιο ή vignetting γύρω από την εικόνα μπορεί να το πετύχει αυτό.

4. κινεί το ενδιαφέρον του θεατή σας, Μερικές φορές αυτό που δεν μπορείτε να δείτε σε μια εικόνα είναι αυτό που σας τραβάει σε αυτή περισσότερο από αυτό που βλέπετε στην εικόνα. Το έξυπνο αυτό framing που αφήνει τους θεατές που βλέπουν την εικόνα σας ν’ αναρωτιούνται λίγο ή να φαντάζονται τι κρύβεται πίσω από το καδράρισμά σας μπορεί να είναι αρκετά αποτελεσματικό στο να τραβήξει την προσοχή. Αν το κάνετε όμως λάθος μπορεί επίσης να είναι αρκετά ενοχλητικό!

Κορνίζες για φωτογραφίες υπάρχουν γύρω μας σε όλα τα σχήματα και μεγέθη και μπορεί να περιλαμβάνουν λήψεις μέσα από κλαδιά, τα λήψεις μέσα από παράθυρα, χρησιμοποιώντας σήραγγες, αψίδες ή ανοίγματα των πορτών - μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ακόμη και άτομα (για παράδειγμα ανάμεσα στους ώμους και το κεφάλια δύο ατόμων που στέκονται δίπλα δίπλα).
Η κορνίζα σας δεν είναι ανάγκη να είναι γύρω γύρω από τις άκρες της εικόνας σας - ίσως να είναι μόνο σε ένα ή δύο άκρα της λήψης σας. Δείτε μια κορνίζα που δημιουργείτε από δύο μόνο γραμμές(σχοινί) παρακάτω.Ο κανόνας μου κατά την εξέταση του framing είναι να κάνετε την ερώτηση - "θα προσθέσει στην εικόνα ή θα τραβήξει μακριά το βλέμμα» Μερικές φορές τα κάδρα μπορούν να προσθέσουν απλά ανακατωσούρα σε μια λήψη και να την περιορίζει αλλά άλλες φορές μπορεί να είναι η διαφορά μεταξύ μιας συνηθισμένης λήψης και μιας εκπληκτικής.
Τέλος - αν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε τεχνικές framing θα πρέπει επίσης να εξεταστεί αν θέλετε το πλαίσιό σας να είναι στην εστίαση ή όχι. Σε ορισμένες περιπτώσεις ένα ωραίο θολό πλαίσιο θα προσθέσει πραγματικά μια αίσθηση διάθεσης και βάθος στην λήψη σας (σε αυτή την περίπτωση χρησιμοποιήστε ένα μεγάλο άνοιγμα διαφράγματος), αλλά σε άλλες περιπτώσεις το να έχετε το πλαίσιό σας στην εστίαση μπορεί να βοηθήσει στην προσθήκη ενδιαφέροντος στη σκηνή.

 
©copyright design and developer 2016 - 2017 ©NikosT All rights reserved
Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού