03/2018 - My Blog - ©NikosT - ©Walking in Hellas - ©Photo-News.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κύριο Μενού:

ΠΕΝΤΕΛΗ. ΑΓΙΟΙ ΑΣΩΜΑΤΟΙ

Δημοσιεύθηκε από σε Walking in Hellas ·
Ταξιάρχης (ή Άγιοι Ασώματοι)
Λιγότερο γνωστό αλλά εξ ίσου αξιόλογο υστεροβυζαντινό μνημείο του Πεντελικού όρους, το οποίο χρονολογείται στον 14ο ή τις αρχές του 15ου αιώνα. Βρίσκεται πάνω από τη Μονή Πεντέλης και τη ζώνη των λατομείων, στην θέση Καμάρι, σε υψόμετρο 750 μ.
Ναοδομικά, πρόκειται για μικρή βασιλική με «τυφλό» τρούλλο, η οποία καταλήγει ανατολικά σε φαρδιά ημιεξαγωνική αψίδα. Του κυρίως ναού, προηγείται νάρθηκας με θόλο στην ...

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΑΜΦΙΑΡΕΙΟ ΤΟΥ ΩΡΩΠΟΥ

Δημοσιεύθηκε από σε Walking in Hellas ·


Το Αμφιάρειο του Ωρωπού βρίσκεται σε μια μικρή κοιλάδα νοτιοδυτικά της σκάλας Ωρωπού, το Μαυροδήλεσι, που τη διασχίζει ένα ξερό ποτάμι το οποίο οι αρχαίοι ονόμαζαν Χαράδρα που ήταν αφιερωμένο στον μυθικό ήρωα, μάντη και θεραπευτή Αμφιάραο.
Το Αμφιάρειο ήταν το μεγαλύτερο στην αρχαία Ελλάδα ιερό του χθόνιου θεού και ήρωα του Άργους Αμφιαράου.
Ο ναός του Αμφιάραου ήταν εξάστυλος ναός στην ...ΥΜΗΤΤΟΣ. ΣΠΗΛΙΑ ΤΗΣ ΝΥΧΤΕΡΙΔΑΣ

Δημοσιεύθηκε από σε Walking in Hellas ·


Στις παρυφές του κορακοβουνίου στον Υμηττό υπάρχει ένα σπήλαιο ιδιαίτερης ομορφιάς με την ονομασία «Σπηλιά της Νυχτερίδας». Το βάθος του σπηλαίου υπολογίζεται στα 100 με 130 μέτρα. Η ιδιαιτερότητα που το κάνει ξεχωριστό είναι οι σταλακτίτες του, που υπολογίζονται πάνω από 2 αιώνες οι πιο μεγάλοι και εκατοντάδων χρόνων οι νεότεροι.
Σαν τον πιο γρήγορο δρόμο προσέγγισης ...ΠΕΝΤΕΛΗ ΣΤΗΝ ΣΠΗΛΙΑ ΤΟΥ ΝΤΑΒΕΛΗ

Δημοσιεύθηκε από σε Walking in Hellas ·
Ο Χρήστος Νταβέλης (πραγματικό επώνυμο Νάτσιος) γεννήθηκε περίπου το 1832 στο Στείρι Βοιωτίας. Σε ηλικία 15 ετών εργαζόταν ως γαλακτοπώλης και υπηρέτης στη Μονή Πεντέλης. Σύντομα, πέρασε στην παρανομία και εντάχθηκε στη συμμορία που έδρασε στην Αττική, την Εύβοια, τη Βοιωτία και τη Φθιώτιδα. Η «δράση» του κορυφώθηκε το 1855, με την απαγωγή του Γάλλου λοχαγού Μπερτό. Το γεγονός αυτό προκάλεσε διπλωματικό επεισόδιο και αναταραχή στους κόλπους της κυβέρνησης, που έδωσε στον Νταβέλη το υπέρογκο, τότε, ποσό των 30.000 δρχ. σε χρυσό για να απελευθερωθεί ο Μπερτό. Σκοτώθηκε σε συμπλοκή με απόσπασμα της Χωροφυλακής το 1856, κοντά στο χωριό Ζεμενό της Βοιωτίας. Επικεφαλής του αποσπάσματος ήταν ο αδελφικός του φίλος και πρώην πρωτοπαλίκαρό του, Ιωάννης Μέγας, ο οποίος εγκατέλειψε τη συμμορία και εντάχθηκε στη Χωροφυλακή, μετά από αντιπαράθεση με τον Νταβέλη για… τα μάτια της Ιταλίδας κόμισσας Λουίζας Μπανκόλι.
Η λεγόμενη σπηλιά του Νταβέλη βρίσκεται ...

ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ ΤΗΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ ΣΤΟ ΡΕΜΑ ΒΑΛΑΝΑΡΗ

Δημοσιεύθηκε από σε Walking in Hellas ·
Το ρέμα του Βαλανάρη είναι μια από τις τελευταίες άγριες ρεματιές που βρίσκονται κοντά στην Αθήνα. Η ονομασία Βαλανάρης αποδίδεται στο δάσος των βελανιδιών που κυριαρχούσε κάποτε στους γύρω λόφους. Το ρέμα ξεκινάει από τα υψώματα της Μαυρηνόρας στη νότια Πεντέλη.
Η ονομασία Βαλανάρης στην ....

ΠΑΡΝΗΘΑ. ΦΥΤΩΡΙΑ – ΒΙΛΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Δημοσιεύθηκε από σε Walking in Hellas ·
Περιπατητική διαδρομή από φυτώρια Πάρνηθας στην Βίλα Γεωργίου Παπαδόπουλου 5,393 μέτρων (10,786 μέτρων πήγαινε έλα), με υψομετρική διαφορά 287 μέτρων.
Η καταγραφή έχει γίνει σε όλη την διαδρομή. Είναι μια ευκαιρία να δείτε το κτίριο μιας και δεν είναι τόσο μεγάλου ενδιαφέροντος .
Λίγα λόγια για το κτίριο που βιντεοσκοπήσαμε.

ΦΡΟΥΡΙΟ ΦΥΛΗΣ ΚΑΙ ΠΗΓΗ ΦΥΛΗΣ «ΚΡΥΑ ΠΗΓΗ»

Δημοσιεύθηκε από σε Walking in Hellas ·
Φρούριο Φυλής. Φτάνοντας από την Φυλή βλέπουμε την ταμπέλα και μπαίνουμε αριστερά.
Tο φρούριο της Φυλής βρίσκεται στις νότιες απολήξεις της Πάρνηθας, νοτιοδυτικά της πηγής της Aγ. Παρασκευής, περίπου 6χλμ. B-BΔ της σημερινής Xασιάς.

ΖΩΟΔΟΧΟ ΠΗΓΗ ΔΕΡΒΕΝΟΧΩΡΙΩΝ

Δημοσιεύθηκε από σε Walking in Hellas ·
Η Ιερά μονή Ζωοδόχος Πηγή των Δερβενοχωρίων ευρίσκεται 2 χιλιόμετρα βόρεια του χωριού Πύλη Θηβών ( Παλαιά ονομασία Δερβενοσάλεσι ) . Κτίστηκε σε μια πλαγιά με απέραντη θέα στο Βοιωτικό κάμπο και το Ευβοϊκό κόλπο τον 11ο και 12ο αιώνα .
Ο ναός της Ζωοδόχου Πηγής βρίσκεται στην εγκαταλελειμμένη Μονή κοντά στο χωριό Πύλη (παλαιότερα Δερβενοσάλεσι).
Ο σημερινός ναός δεν αποτελούσε παρά τη λιτή (νάρθηκα) του Καθολικού του 11ου αιώνα, από το οποίο όμως ...

ΔΙΟΝΥΣΟΣ. ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΡΜΑΡΟΥ

Δημοσιεύθηκε από σε Walking in Hellas ·
Φτάνοντας στον χωματόδρομο που θα δείτε σύμφωνα με τις συντεταγμένες, αφήνετε το αυτοκίνητο και προχωρείτε προς τον χώρο του ενδιαφέροντος.
Ξεκινάτε μια επώδυνη μπορώ να πω ανηφόρα μισού χιλιομέτρου ξεκινώντας από τα 526 μέτρα και φτάνοντας στα 694 μέτρα.
Όταν φτάσετε στο πρώτο πλάτωμα αρχίζει η περιήγηση σας.
Το τι θα δείτε συμπεριλαμβάνεται με κάθε ...

ΥΜΗΤΤΟΣ. ΤΟ ΑΓΝΩΣΤΟ ΟΡΥΧΕΙΟ ΦΥΡΕ

Δημοσιεύθηκε από σε Walking in Hellas ·
Μετά την πρώτη βιντεοσκόπηση προβήκαμε σε μια δεύτερη ποιο ολοκληρωμένη και λεπτομερή με καλύτερη ποιότητα εγγραφής και όλη την διαδρομή των σπηλαίων. Σας προσκαλούμε να την δείτε.


©copyright design and developer 2016 - 2017 ©NikosT All rights reserved
Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού