Πως προσεγγίζουμε τα θέματα μας για macro και close- up φωτογράφιση - ©NikosT

Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πως προσεγγίζουμε τα θέματα μας για macro και close- up φωτογράφιση

Τίτλοι που εχω αρθρογραφήσει κατά καιρούς
Πως προσεγγίζουμε τα θέματα μας για macro και close- up φωτογράφιση
 
 
Αρχικός θα πρέπει να ξέρει ο φωτογράφος που πήρε την απόφαση να ασχοληθεί με αυτόν τον κλάδο της φωτογραφίας, ότι χρειάζεται πρώτα υπομονή, αγάπη για την πανίδα και την χλωρίδα, να μάθει τις συνήθειες των κάθε είδους εντόμων ερπετών και όλων των φωτογραφιζόμενων οργανισμών και μετα να προχωρήσει στην ενασχόληση του συστηματικά.
 
Η γνώμη μου είναι ότι δεν θα πρέπει να επεμβαίνουμε στην ζωή του φωτογραφιζόμενου οργανισμού που θέλουμε να φωτογραφίσουμε, σκοτώνοντας το, η να χρησιμοποιήσουμε βάναυσα μέσα για να το καθηλώσουμε και να μας βολέψει στην φωτογράφιση μας.
 
 
Πολλοί φωτογράφοι που δεν ασχολούνται με αυτόν τον κλάδο, θεωρούν την macro φωτογραφεία, χάσιμο χρόνου, ή κάτι το ανατριχιαστικό, το έχουν πει και βρομερό η σιχαμένο, και φυσικά μη προσοδοφόρο χρηματικός.
 
Το βλέπουμε άλλωστε από την απήχηση που έχει στην χώρα μας αυτός ο κλάδος.
 
Σκεφτείτε πόσες εκθέσεις έχουν γίνει από τους άλλους κλάδους, και πόσες για τον μικρόκοσμο.
 
Σκεφτείτε όμως αν δεν υπήρχαν όλοι αυτοί οι φωτογράφοι, όλοι εμείς σήμερα δεν θα είχαμε αυτή την οπτική εικόνα της ομορφιάς του μικρόκοσμου.
 
Και πάμε στο πως θα προσεγγίσουμε το θέμα μας.
 
 
Το κάθε είδος χρειάζεται και μια ιδιαίτερη προσέγγιση για να μην το τρομάξεις και το χάσεις.
 
Ο γενικός κανόνας είναι φωτογραφίζουμε νωρίς το πρωί, που είναι ακόμα παγωμένα από την νυχτερινή δροσιά διότι ενεργειακά είναι πεσμένα.
 
Αν όμως αυτό δεν είναι εφικτό, τότε προσεγγίζουμε με βήματα αίλουρου το θέμα μας. Αθόρυβα όσο μπορούμε και με πάρα πολύ αργές κινήσεις.
 
Όταν εντοπίσουμε το θέμα μας δεν πάμε κοντά και τότε θα σηκώσουμε την μηχανή για να φωτογραφίσουμε,  γιατί τότε πάει πέταξε το πουλάκι.
 
Από πριν και αφού έχουμε εντοπίσει το θέμα μας, από μακριά, φέρνουμε την μηχανή στο πρόσωπο μας με αργές κινήσεις. Με την μηχανή στο πρόσωπο, αρχίζουμε να γονατίζουμε με απαλές κινήσεις. Αν είμαστε μακριά, περπατάμε σκυμμένοι όσο μπορούμε στο ύψος του θέματος. Αφού πλησιάσουμε και δεν μας έχει φύγει γονατίζουμε και με πάρα πολύ αργές κινήσεις πλησιάζουμε όλο το σώμα μας κοντά του. Οι πλαϊνές κινήσεις είναι απαγορευτικές, και θα χάσουμε το θέμα μας. Γιαυτό πριν το προσεγγίσουμε διαλέγουμε την γωνία φωτογράφισης.
 
Πεταλούδες.
 
Οι πεταλούδες είναι νευρικά πλάσματα. Ιδικά αν έχει αεράκι, νευριάζουν γιατί παρασέρνονται, και δύσκολα θα κάτσουν σε ένα μέρος. Για την φωτογράφιση τους προτιμάμε αυστηρά τις πρωινές ώρες από το ξημέρωμα μέχρι και 10 το πρωί. Από εκεί και πέρα θέλει τεράστια υπομονή και μια τεχνική προσέγγισης.
 
Εμένα προσωπικά αν με βλέπει κάποιος ξένος να φωτογραφίζω, θα λέει από μέσα του ότι έχω χάσει λάδια. Εγώ τους μιλώ. Την λέω κούκλα μου εδώ σε θέλω η γύρνα την φάτσα σου και πολλά άλλα που μου έρχονται εκείνη την ώρα, με απαλή και σιγανή φωνή. Έχω πειστεί ότι με ακούνε και γνωρίζουν ότι τα σέβομαι. Έχω πειστεί ότι η εξυπνάδα τους ξεπερνά την εξυπνάδα των πολιτικών μας κατά πολύ. Όταν τα φωτογραφίσω τους λέω ευχαριστώ, γιατί μου πρόσφεραν τον καλύτερο εαυτό τους.
 
 
Μια κακή φωτογραφία δεν μας φταίει το έντομο η ότι άλλο φωτογραφίσαμε, αλλά εμείς οι ίδιοι.
 
Όλα θέλουν τον σεβασμό μας.
 
Αν δείτε μια πεταλούδα να κάνει κύκλους γύρο από εσάς, σας επεξεργάζεται. Σας διάλεξε. Καθίστε για λίγο και θα έρθει κοντά σας. Αρκεί να μην κάνετε άγαρμπες κινήσεις. Όταν κάτσει κοντά σας περιμένει να δει τι θα κάνετε. Κοιτάξτε την στα μάτια και ταυτόχρονα δείξτε της ότι δεν θα τις κάνετε κακό. Ανεβάστε την μηχανή σιγά σιγά, αν δεν το έχετε κάνει ακόμα. Αν πλησιάσετε και δεν έχει φύγει, τότε θα τρελαθείτε στις φωτογραφίες.
 
 
Αράχνες
 
Είναι το είδος που με ελκύει.
 
Είναι τόσο έξυπνες όσο δεν φαντάζεστε. ( Ψηφίστηκε στα 10 ποιο έξυπνα ζώα στον κόσμο ) Μια αράχνη δεν την ξεγελάς με τίποτα, και κάποιοι τις καθηλώνουν με βάρβαρα μέσα για να τις φωτογραφίσουν.
 
Πολλοί βλέπουν μια φωτογραφία αράχνης σε ιστό και το θεωρούν τόσο εύκολο, όσο να βάλουν νερό σε ένα ποτήρι.
 
Εσφαλμένη σκέψη, και αν γνώριζαν την τέχνη που χρειάζεται να βγάλεις από κοντά την αράχνη στον ιστό της θα έμεναν με το στόμα ανοιχτό.
 
Η αράχνη σε διαβάζει από μακριά. Όταν πλησιάζεις είναι σαν να ξέρει από πριν τι θέλεις να κάνεις. Αν είναι επάνω σε λουλούδι που κυνηγάει και έχει καμουφλαριστεί, δεν την πειράζεις και την φωτογραφίζεις όπως είναι. Ορισμένοι τις τσιγκλάνε με ξυλαράκια για να κουνηθούν και να πάνε εκεί που θέλουν να την φωτογραφίσουν. Δεν το θεωρώ σωστό, και όποτε έπρεπε να το κάνω, έβαζα το δάκτυλο μου ανέβαινε επάνω και την άφηνα ξανά χωρίς να την ακουμπήσω ώστε να καταλάβει ότι δεν είμαι εχθρός.
 
 
Το κάθε είδος έχει και διαφορετική συμπεριφορά. Όταν βλέπετε ότι τρέχει και καμουφλάρεται, μην της δώσετε το δικαίωμα να πιστέψει ότι την βλέπετε, άλλα κάντε τις κινήσεις σας σαν να μην υπήρχε.
 
Πολλές από τις αράχνες που φτιάχνουν τον ιστό τους στο έδαφος με το άσπρο τούνελ σαν κουκούλι, όταν τις πλησιάσετε θα δείτε ότι πάνε και κρύβονται μέσα εκεί. Μην φύγετε είναι τόσο περίεργες που σε λεπτά, θα βγουν ξανά να δουν τι γίνεται. Εσείς είστε έτοιμος και ακίνητος. Τις περισσότερες φορές σαν κάθονται σαν μοντέλα.
 
Λιβελούλες.
 
Να ακόμα ένα θέμα που θέλει την ίδια αντιμετώπιση με τις πεταλούδες.
 
Αν πειστεί ότι δεν θα την πειράξεις σου κάθετε τόσο, ώστε φτάνει σε απόσταση αναπνοής ο φακός από το κεφάλι και δεν φεύγει.
 
Μέλισσες – σφήγκες
 
Οι μέλισσες κάνουν την δουλειά που τους έχει ορίσει η φύση και δεν πα να κάνετε εσείς ότι θέλετε δίπλα της. Είναι λάθος που τις φοβούνται. Η μέλισσα απλός δουλεύει και τρυγάει. Δεν σκέπτεται να επιτεθεί πάρα μόνο όταν απειλείται.
 
Αντιθέτως η σφήγκα θα σου πάρει και πόζες, αρκεί να μην θεωρήσει ότι απειλείται. Μπορείς να την πλησιάσεις πολύ και να μην σε πειράξει. Ένα κόλπο που κάνω εγώ όταν θέλω να πλησιάσω, είναι να ρίξω μια ξερή φλασια και μετά πάνω στην ζάλη της έχω κάνει την δουλειά μου.
 
 
Ακρίδες, Μάντης, Εμπούσα
 
 
Αυτά είναι τα μόνα που τα παίρνετε με ένα κλαράκι και τα βάζετε όπου θέλετε. Αν τα ακουμπήσετε ευλαβικά δεν θα σας φύγουν. Είναι όμορφα για φωτογραφίσεις, αλλά δεν σας συνιστώ να προσπαθήσετε να τις ενοχλήσετε ενώ τρώνε.
 
 
Γίνονται νευρικά και τρέχουν η πετούν η μπορεί να έρθουν επάνω σας, σαν να σας απειλούν.
 
Αυτές είναι λίγες από τις πολλές τεχνικές που πρέπει να ξέρει ο φωτογράφος της macro, για να έχει όμορφες τεχνικά φωτογραφίσεις.
 
Ένα είναι κοινό και πρέπει να το γνωρίζετε μέσα σας.
 
Σέβεστε για να σας σέβονται. Δεν το αντιμετωπίζεις σαν έντομο άλλα κάτι ίσο με εσένα που έχετε τον ίδιο χώρο μέσα στο σύμπαν.
 
Αν το εμπεδώσετε αυτό θα έχετε καλές φωτογραφίσεις.
 
14-4-2015
©copyright design and developer 2007-2024 ©NikosT. All rights reserved
Επιστροφή στο περιεχόμενο