Γιατί δεν πρέπει να τιμωρείτε τον σκύλο σας όταν γαβγίζει
Μυρτώ Τζώρτζου
Η αλήθεια είναι ότι όταν παίζουμε με τον σκύλο μας και εκείνος γαβγίζει, δεν έχουμε κάποιο πρόβλημα. Αντίθετα μας αρέσει αυτό. Το ίδιο συμβαίνει και όταν κάποιος πλησιάζει στο σπίτι μας το βράδυ και εκείνος προσπαθεί να τον απωθήσει γαβγίζοντας. Όταν όμως γαβγίζει όταν δεν πρέπει, αυτό είναι κάτι που μας ενοχλεί. Και εσάς αλλά και τους άλλους φυσικά γύρω σας. Τι κάνουμε λοιπόν σε αυτή την περίπτωση; Τον τιμωρούμε για αυτό;
Η απάντηση είναι όχι. Σε καμία περίπτωση. Δεν πρέπει να τον τιμωρήσουμε για τον απλό λόγο ότι η συμπεριφορά του είναι απολύτως φυσιολογική. Αντίθετα όμως εμείς θεωρούμε ότι το γάβγισμά του είναι μια όχι και τόσο ευχάριστη συμπεριφορά, δεδομένου ότι ο τρόπος επικοινωνίας του είναι πολύ διαφορετικός από τον δικό μας.
Ως εκ τούτου, θα μοιραστούμε αρκετούς λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να τιμωρείτε τον σκύλο σας όταν γαβγίζει, κυρίως χωρίς προφανή λόγο. Γιατί λοιπόν μπορεί να γαβγίσει;
1. Για να επικοινωνήσετε. Σε αντίθεση με εμάς, τα σκυλιά μας δεν μπορούν να μιλήσουν και ο τρόπος επικοινωνίας τους είναι το γάβγισμα. Μπορεί να γαβγίζουν για να σας “μιλήσουν”, να ζητήσουν νερό ή τροφή ή προσοχή. Μπορεί να το κάνουν επίσης για να επικοινωνήσουν με άλλα ζώα.
2. Γιατί φοβάται. Αν ο σκύλος σας αισθάνεται ότι απειλείται από κάτι ή πιστεύει ότι κινδυνεύετε εσείς και αισθάνεται ανίκανος να σας προστατεύσει, θα γαβγίσει. Πιστεύετε ότι πρέπει να τον τιμωρήσετε γι’ αυτό; Σίγουρα όχι.
3. Γιατί παίζει. Αυτή είναι μία από τις πιο συνηθισμένες, όπως είπαμε πιο πάνω, αιτίες για το γάβγισμα του σκύλου μας. Του αρέσει να γαβγίζει ενώ παίζουμε μαζί του. Το ίδιο θα κάνει και με άλλα σκυλιά, άλλα κατοικίδια ή άλλους ανθρώπους. Ακριβώς όπως γελάμε και εμείς όταν παίζουμε, έτσι και αυτός γαβγίζει σαν έναν τρόπο να εκφράσει την ευτυχία του.
4. Γιατί κυνηγάει. Ακόμα και αν ο σκύλος σας δεν είναι κυνηγόσκυλο, κάθε φορά που βγαίνει βόλτα ψάχνει για κάτι να κυνηγήσει. Είναι πιθανό η χαρά της εύρεσης κάποιου αντικειμένου να τον κάνει να γαβγίζει. Θα το κάνει περισσότερο αν είναι μαζί με άλλα κατοικίδια, για να τα “ενημερώσει” και να επικοινωνήσει μαζί τους.
5. Γιατί έχει άγχος αποχωρισμού. Εάν ο σκύλος σας περνάει πολύ χρόνο μακριά από τον κηδεμόνα του, ο τρόπος που εκφράζει τη μοναξιά και τη θλίψη του μπορεί να είναι το γάβγισμα. Αν ο κηδεμόνας τον αφήσει δεμένο ή στο μπαλκόνι μόνο του, είναι πιο πιθανό να το κάνει.
6. Για να προειδοποιήσει για κάτι. Ένας παράξενος ήχος ή μια περίεργη μυρωδιά κοντά στο σπίτι σας θα ανησυχήσει τον σκύλο σας και θα γαβγίσει για να σας προειδοποιήσει. Άλλος ένας λόγος για τον οποίο δεν πρέπει να τον τιμωρείτε.
5 επιπλέον λόγοι για τους οποίους ο σκύλος σας γαβγίζει
1. Εξαιτίας σας. Είναι πιθανό ο σκύλος σας να γαβγίζει από μικρός και εσείς να τον ενθαρρύνατε. Τώρα σας ενοχλεί, αλλά, για να είμαστε ειλικρινείς, ποιος φταίει;
2. Πονάει. Αν το ζώο σας έχει πληγωθεί με κάποιον τρόπο, ο τρόπος του να μετριάσει τον πόνο θα είναι το γάβγισμα. Να θυμάστε ότι είναι ο μόνος τρόπος που έχει για να επικοινωνήσει.
3. Είναι στρεσαρισμένος. Οι επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές αποτελούν ένδειξη άγχους ή στρες στα σκυλιά. Με τον ίδιο τρόπο που κάποιοι κάνουν συνέχεια κύκλους, έτσι και το δικό σας ζώο είναι πιθανό να αρχίσει να γαβγίζει. Αντί να σκέφτεστε ότι πρέπει να τον τιμωρήσετε, σκεφτείτε αν έχει κάποιο πρόβλημα που πρέπει να προσπαθήσετε να λύσετε.
4. Απαιτεί προσοχή. Αν εργάζεστε πολλές ώρες εκτός σπιτιού, φυσικά ο σκύλος σας τρελαίνεται όταν επιστρέφετε στο σπίτι. Μπορεί να είστε κουρασμένοι και να θέλετε να κάνετε ένα ντους και να ξεκουραστείτε. Ο σκύλος σας δεν το καταλαβαίνει αυτό, οπότε θα προσπαθήσει να τραβήξει την προσοχή σας γαβγίζοντας. Δώστε του αυτή την προσοχή και μην τον παραμελείτε.
5. Νιώθει απογοητευμένος. Τα ζώα απογοητεύονται επίσης όταν δεν καταλαβαίνουν κάτι. Για παράδειγμα, αν ακούσετε ένα παιδί να κλαίει, δεν ξέρει γιατί το κάνει. Για αυτό ακριβώς γαβγίζει συχνά ο σκύλος σας.
Συμπερασματικά: Αυτοί είναι μερικοί φυσιολογικοί λόγοι για τους οποίους ένας σκύλος γαβγίζει και για τους οποίους δεν πρέπει να τον τιμωρείτε. Να είστε υπομονετικοί και τρυφεροί, να αφιερώνετε χρόνο στο κατοικίδιό σας και να το βοηθάτε σε οποιοδήποτε πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπίζει.
πηγη: topetmou.gr
0
αξιολογήσεις