personal blog - NikosT

Μετάβαση στο περιεχόμενο

θύματα παραπληροφόρησης σχετικά με τα αναδρομικά της ΟΑ ΟL.AV.

NikosT
Δημοσιεύθηκε από σε Συνταξιούχοι · 16 Μάρτιος 2024
Evangelos Danezis  

Δυστυχώς πολλοί συνάδελφοι πάνω στην ανησυχία τους για το θέμα των αναδρομικών πέφτουν θύματα παραπληροφόρησης σχετικά με τα αναδρομικά και αναμεταδίδουν στη σελίδα της ομάδας τις κατευθυνόμενες από το κυβερνητικό επιτελείο ειδήσεις. Όλες αυτές οι ειδήσεις του αστικού τύπου προκύπτουν από δηλώσεις κυβερνητικών εκπροσώπων και από μια ιστοσελίδα στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ που ανακατασκευάστηκε άρον άρον στο ποδάρι και παρουσιάστηκε ξανά στην κατηγορία "Συνταξιούχοι", η οποία τιτλοφορείται "Ενημερωτικό σημείωμα αναδρομικών Ν.4670/2020" και υποτίθεται ότι ενημερώνει για τα αναδρομικά και της δικής μας σύνταξης.
Όσοι επισκέφτηκαν την ιστοσελίδα διαπίστωσαν ότι είναι "άνθρακες ο θησαυρός". Δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο παρά μόνο η φράση : "Δεν βρέθηκαν αναδρομικά ποσά" και η φράση : "Από τα στοιχεία που διαθέτει ο Φορέας και αφού πραγματοποιήθηκε η σχετική επεξεργασία, προκύπτει ότι δεν δικαιούσθε να λάβετε αναδρομικά".
Το συμπέρασμα από τον τίτλο της ιστοσελίδας και από τα αναγραφόμενα σε αυτήν είναι ότι σκοπεύουν να δώσουν κάποια αναδρομικά (άγνωστο πότε) που προκύπτουν από επανυπολογισμούς που έγιναν με βάση ΜΟΝΟ τον χρόνο ασφάλισης όσων έχουν χρόνο ασφάλισης πάνω από 30 χρόνια (9.000 ένσημα).
Επειδή όμως επισκέφτηκαν την ιστοσελίδα και πολλοί συνάδελφοι με χρόνο ασφάλισης πάνω από 30 χρόνια διαπίστωσαν ότι δεν υπάρχουν αναδρομικά ούτε και γι' αυτούς.
Για να γνωρίζουν καλύτερα το ζήτημα των αναδρομικών οι συνάδελφοι, για να μην μπερδεύονται και για να μην παρασύρονται από κινήσεις παραπλάνησης που αναμεταδίδουν τα παπαγαλάκια του αστικού τύπου, πρέπει να διευκρινίσω πιο αναλυτικά τα εξής :
🔲 Τα αναδρομικά των εργαζόμενων της Ο.Α. προκύπτουν από τους επανυπολογισμούς που έγιναν ή θα γίνουν (δεν έχουν γίνει ακόμα για όλους).
🔲 Δεν καταβάλλονται αναδρομικά χωρίς να έχει προηγηθεί επανυπολογισμός σύνταξης για συγκεκριμένο λόγο.
🔲 Οι επανυπολογισμοί μας αρχίζουν από τον 1ο 2019 και όχι από τον 10ο 2019. Στους επανυπολογισμούς μας περιλαμβάνεται η προσαύξηση σύνταξης λόγω του επασφάλιστρου που έχουμε καταβάλλει και η προσαύξηση λόγω του χρόνου ασφάλισης μας.
🔲 Τα αναδρομικά προκύπτουν από αυτές τις προσαυξήσεις στην ανταποδοτική μας σύνταξη για τους ανωτέρω λόγους (επασφάλιστρο και χρόνος ασφάλισης).
🔲 Στον υπολογισμό των αναδρομικών μας όπως έχω ξαναπεί λαμβάνονται υπόψη τα μικτά ποσά που έπρεπε να καταβληθούν σύμφωνα με τον επανυπολογισμό από τον 1ο 2019 μέχρι τον μήνα του τελευταίου διορθωτικού επανυπολογισμού (αν είναι ορθός). Επομένως αν ο τελικός ορθός επανυπολογισμός έχει γίνει τον 12ο 2023 τότε τα οφειλόμενα αναδρομικά είναι 60 μηνών (πενταετία).
🔲 Ο επανυπολογισμός των εργαζόμενων της Ο.Α., των Θυγατρικών της και των ΞΑΕ είναι γενικός επανυπολογισμός και περιέχει τις προσαυξήσεις από το επασφάλιστρο και από το χρόνο ασφάλισης ο οποίος κυμαίνεται από 25 χρόνια ασφάλισης και πάνω.
🔲 Οι επανυπολογισμοί για τους οποίους ΘΑ δοθούν αναδρομικά σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ και τα διάφορα ανεύθυνα δημοσιεύματα, ΔΕΝ αφορούν τους συνταξιούχους της Ο.Α., των Θυγατρικών της και των ΞΑΕ, γιατί είναι επανυπολογισμοί ΜΟΝΟ για τον χρόνο ασφάλισης πέραν των 30 ετών και για συνταξιούχους που δεν έχουν καταβάλλει επασφάλιστρο.
-- Όπως έχω επισημάνει ξανά η ορθότητα των αναδρομικών εξαρτάται από την ορθότητα του επανυπολογισμού, δηλαδή από το εάν υπολογίζονται όλα τα ένσημα με επασφάλιστρο, από το εάν προσδιορίζονται σωστά οι προσωπικές διαφορές και εάν ορίζεται σωστά ότι καταβάλλονται χωρίς δόσεις εάν η αρνητική προσωπική διαφορά του 10ου 2019 είναι μικρότερη από την αρνητική προσωπική διαφορά του 1ου 2019.
Επομένως είναι προφανές ότι οι αρμόδιοι κυβερνητικοί και επιχειρησιακοί παράγοντες κάτω από την κατακραυγή για το φιάσκο των επανυπολογισμών προεκλογικής σκοπιμότητας πέρυσι, προσπαθούν να επιδείξουν κάποια κινητικότητα και ότι δήθεν κάτι κάνουν για τα αναδρομικά.
Στόχος τους είναι να καλλιεργήσουν επανάπαυση και να παραπλανήσουν για να συγκαλύψουν την λειτουργική ανεπάρκεια του ΕΦΚΑ για την οποία έχουν τεράστια ευθύνη λόγω της τραγικής υποστελέχωσης του και λόγω της εξάρτησης του από ιδιωτικές εταιρείες ενοικίασης ηλεκτρονικών συστημάτων (servers) και από εταιρείες λογισμικού.



e-Mail: info@nikost.gr  
Επιστροφή στο περιεχόμενο